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Foreword and purpose of 
this document

In addition to this Question and Answer document for 
actuaries, the Institute and Faculty of Actuaries (IFoA) 
has issued a note, “Actuarial Software and Calculations - 
Professional Responsibilities” (ASCPR), and a précis of the 
note for the use of trustees and pension scheme sponsors.

1	 The ASCPR guidance does not constitute legal advice, nor does it necessarily provide an actuary with a defence 
to allegations of misconduct. While the IFoA has taken care to ensure this is accurate, it will not accept any legal 
liability in relation to its contents.

2	 Within the ASCPR guidance, the term “actuary” is used to refer to an actuary who is a member of the IFoA.

These three documents on professional 
responsibilities for actuarial software and 
calculations are collectively referred to as 
the ASCPR guidance.1 The ASCPR guidance 
is produced in response to the growth in the 
use of third party software and the reliance 
on support teams for producing actuarial 
calculations.  

The IFoA wants to ensure that the increased 
market choice does not adversely affect the 
reliance that clients can place on actuarial 
services. The profession has particular 
concerns when the actuary2 is working in a 
reserved role. In that case, it is not always 
appropriate or possible to limit the scope 
of the actuary’s professional role through a 
commercial agreement. The ASCPR guidance 
aims to explain the role of the actuary and 
the responsibilities that the actuary has, 
particularly but not exclusively when working 
in a reserved role.

The ASCPR guidance is relevant to actuaries 
when they provide advice or actuarial 
information which relies on data or 
calculations provided by: 

•	 trustees or scheme sponsors;

•	 computer models or software programs;

•	 a third party to whom the work is 
outsourced or

•	 internal support teams.  

The ASCPR guidance is intended to assist in 
all cases where the actuary is taking individual 
responsibility for their work. (It may also help 
clarify where no such responsibility is being 
taken.) 
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Questions and answers 
for use by actuaries when 
advising in relation to 
pension matters

1. Q The calculation model 
in a third party software 
product is accessible 
by both trustees and 
employers (and their 
advisers). How do I  
ensure confidentiality?  
Are there potential 
conflicts of interest?

A Actuaries must comply with all relevant professional and 
technical actuarial standards.  

In this scenario, paragraphs 1.3 (confidentiality) and 
3.5 (conflicts of interest) of the Actuaries’ Code are 
particularly relevant. Scheme Actuaries have further 
obligations under APS P1 (in which section 5 specifically 
refers to conflicts of interest for Scheme Actuaries).  
Any concerns around confidentiality or conflicts of 
interest should be discussed with the client and, if 
appropriate, arrangements should be put in place for  
the management of these. 

2. Q I am not comfortable with 
the arrangements relating 
to the use of third party 
software – what should 
I do?

A If, having considered all the facts, the actuary remains 
uncomfortable with the proposed arrangements for 
the use of third party software, then they may decline 
to act. Members should also have regard to Section 
4 (Compliance) of the Actuaries’ Code and consider 
‘speaking up’ to their clients or employers, reporting 
unethical or improper behaviour and reporting any 
matter that appears to be misconduct or a material 
breach of any relevant legal, regulatory or professional 
requirement.  In the first instance they could consider 
raising their concerns with their client, a senior actuary 
within their firm or the IFoA Professional Support Service.
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3. Q Do I need to replicate 
figures emerging from 
third party software 
using my own calculation 
tools when the third 
party calculations and 
models are first being 
set up? What about for 
subsequent use?

A This is a matter for professional judgement taking into 
account the circumstances of the case. It should not 
automatically be assumed that a model which is fit on one 
occasion for one purpose remains fit on all such occasions 
or for all purposes.

As set out above, actuaries must comply with all relevant 
professional and technical actuarial standards. Those 
relating to models, data and communication may be 
particularly relevant to the ASCPR guidance.

4. Q Can I provide my advice 
on the basis that I am 
placing reliance on figures 
from a third party,  
and therefore if they  
are not correct I am  
not responsible?

A This depends on the extent to which it is agreed that the 
actuary is professionally responsible for the work, or the 
extent to which the actuary is responsible by virtue of it 
being reserved work. For example, for reserved work,  
it will be the professional responsibility of the actuary to 
ensure that the certified calculations are fit for purpose 
regardless of the commercial arrangements in place.

5. Q Does it make a difference 
whether the third party is 
taking responsibility for 
the figures to my client 
or not?

A An actuary in a reserved role must take responsibility for 
reserved work. This is the case irrespective of the stance 
of the third party. 

For non reserved work, the actuary need not be 
responsible for figures prepared by a third party, but 
actuaries are reminded to comply with principles 2.4 and 
2.5 of the Actuaries’ Code in ensuring that the scope and 
nature of any appointment is agreed with the client.

6. Q My client has asked 
me to sign off some 
figures based on third 
party software. I don’t 
feel comfortable doing 
this from a professional 
perspective, but my 
employer is insisting that 
I should to keep the client 
happy. What should I do?

A Professional responsibility is an individual judgement. 
Further the Actuaries’ Code makes it clear that you 
will not allow undue influence of others to override 
your professional judgement. You could debate your 
concerns with a senior actuary within your firm, a fellow 
professional (subject to confidentiality matters) or a 
member of the IFoA Professional Support Service.  
If you do not consider that sufficient checks have been 
conducted, you have a professional responsibility to carry 
out further checks. It is a matter for your judgement to 
decide on the appropriate level of checks. You should tell 
your client if you consider that figures are incorrect.
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7. Q My client has asked me to 
sign off some figures based 
on third party software. 
I feel comfortable doing 
this from a professional 
perspective, but my 
employer is insisting 
that I refuse due to the 
commercial risks. What 
should I do?

A You should discuss this with the client and your employer 
in the light of the contractual arrangements between 
each of you. The client should be made aware of any 
reduction in contractual protection before you accept  
the engagement.

8. Q Are there different 
considerations for 
different roles – is there 
any difference in approach 
between statutory 
roles (eg certifying 
Technical Provisions) 
and non-statutory roles 
(eg providing quarterly 
funding updates)?

A There are differences between acting in a reserved role, 
where the actuary must take professional responsibility 
for the figures even if prepared by a third party, and 
in a non reserved role, where the level of the actuary’s 
responsibility may be contractually limited. However, 
if the actuary is assuming responsibility for figures 
prepared by a third party then it is up to the actuary’s 
own judgement as to how this can be satisfied. 

As mentioned above, it should not automatically be 
assumed that a model which is fit for purpose on one 
occasion for one purpose remains fit for purpose on all 
such occasions or for all purposes.

Note that the actuary should ensure that they comply 
with relevant technical actuarial standards and other 
applicable actuarial standards when using third party 
calculated results. 

9. Q If I am certifying figures 
in a reserved role, can I 
remove my professional 
responsibility for those 
figures by asking my client 
to enter into a commercial 
agreement stating that 
I am not responsible for 
the calculation of such 
figures?

A No. In a reserved role the Scheme Actuary is 
professionally responsible for the figures irrespective 
of how they may have been calculated. Therefore the 
actuary must be able to sign off the relevant figures 
professionally, having applied all relevant technical 
and ethical standards, regardless of the commercial 
agreements in place.
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10. Q My client has asked me 
to work with a particular 
software platform for 
the valuation and I 
am comfortable doing 
so having agreed the 
scope of the valuation 
project and the fee basis. 
However, I am concerned 
that I may not be able to 
provide timely advice in 
future using this software 
as not all the figures I 
use to advise my client 
between valuations are 
available to me. Can I 
insist on obtaining full 
member data using my 
own internal models from 
the outset?

A Members are reminded of the need to agree the scope 
and fee basis of an appointment in accordance with 
the Actuaries’ Code, and of the need to agree in writing 
with the client in accordance with appropriate actuarial 
standards the information that you need to be provided 
with in order for you to carry out your duties. You will 
need to ensure that you obtain sufficient information in 
order to carry out the calculations. In this circumstance, 
the information required may include relevant detail on 
the models assumptions and data used, and the way in 
which each of these interact with each other and change 
over time, as well as full member data in order to carry 
out the additional calculations not covered by  
the software.

11. Q What is my professional 
responsibility in respect of 
any output from software 
or processes where, 
although I have not been 
involved in developing the 
model, I have input data 
and/or assumptions?

A For non-reserved work, you should agree with your 
client the extent to which you are taking professional 
responsibility for the output. For reserved work, you 
would be taking professional responsibility for the output, 
and you would need to ensure that you have complied 
with all the relevant actuarial standards, including those 
regarding data, assumptions and models. As an actuary 
you must comply with the Actuaries’ Code, applicable 
technical actuarial standards and relevant legislation, 
irrespective of your role or appointment.

12. Q My employer uses the 
same third party software 
for all actuarial work 
carried out by the firm.  
How does this situation 
differ from using third 
party software purchased 
by my client?

A In principle, the professional issues are similar in that if 
you are taking individual professional responsibility for 
the work carried out using the software, you will need to 
satisfy yourself that the data, assumptions models and 
results are fit for purpose. It is likely that you will have 
more knowledge and experience of a package that is 
used regularly by your firm, but this should not stop you 
considering whether you satisfy these requirements every 
time you provide advice based on that software.



6

13. Q Does it make any 
difference, professionally, 
if I use internal or third 
party software?

A Professionally there is little difference of principle.  
However, actuaries are reminded that the Actuaries’ Code 
requires that actuaries agree with the client the scope 
of any appointment or instruction, and the basis of their 
remuneration before commencing an appointment or 
instruction. If the adoption of various software platforms 
is likely to require a change in scope or fee basis, then 
members should consider their responsibilities under the 
code in this respect, particularly if additional or uncertain 
costs may arise in connection with checking output from 
third party software. The potential costs of satisfying 
your professional obligations may vary depending on 
the software used and the risk management procedures 
already in existence surrounding the use of that software.

14. Q I am an in-house actuary, 
advising the employer, 
who uses figures supplied 
by the Scheme Actuary/
employer purchased 
software in framing that 
advice. To what extent 
do I assume professional 
responsibility for the 
figures I then pass to the 
employer?

A Whilst you would be expected to take responsibility for 
any advice you have given based on the figures (and 
would have to comply with any applicable technical 
actuarial standards for that advice), the responsibility you 
take for the figures themselves is a matter for agreement 
with your client (in this case, the employer). Under the 
Actuaries’ Code, you should ensure that the scope and 
nature of any appointment or instruction is agreed with 
the client.


